Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Aantal Leerlingen In Bouwopleiding Stijgt Maar Niet Voldoende Volgens Bouwfederatie Moeten Veel Meer Jongeren En Hun Ouders Interesseren

Aantal leerlingen in bouwopleiding stijgt, maar niet voldoende volgens bouwfederatie: "Moeten veel meer jongeren en hun ouders interesseren"

De bouwsector kampt al jaren met een tekort aan vakmensen. Om meer jongeren te interesseren voor een carrière in de bouw, is er sinds 2018 een campagne 'bouw je toekomst'.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs dat kiest voor een bouwopleiding, de afgelopen jaren is gestegen. In 2023 kozen 11.873 leerlingen voor een bouwopleiding, tegenover 10.607 in 2022. Dat is een stijging van 11,9%.

Toch is de bouwfederatie niet tevreden met deze stijging. "Er is nog steeds een groot tekort aan vakmensen in de bouw", zegt voorzitter Maxime Verhagen. "We moeten veel meer jongeren en hun ouders interesseren voor een carrière in de bouw." Volgens Verhagen zijn er verschillende redenen waarom er nog steeds te weinig jongeren kiezen voor een bouwopleiding. "Jongeren weten vaak niet goed wat voor werk er in de bouw is. En ouders zien de bouwsector nog te vaak als een sector met zwaar en vies werk."

De bouwfederatie wil daarom meer voorlichting geven over de bouwsector. "We willen jongeren laten zien dat er in de bouw veel verschillende banen zijn, ook banen die goed betaald zijn en waarbij je veel verantwoordelijkheid hebt", aldus Verhagen. "We willen ook ouders laten zien dat de bouwsector veel veranderd is en dat er tegenwoordig veel meer aandacht is voor veiligheid en gezondheid."

De bouwfederatie is niet de enige die zich zorgen maakt over het tekort aan vakmensen in de bouw. Ook de overheid en het onderwijs zijn bezig met het probleem. Zo is er sinds 2018 een campagne 'bouw je toekomst', die jongeren moet interesseren voor een carrière in de bouw. En er zijn verschillende initiatieven om meer praktijklessen in het onderwijs te brengen.

Tips om meer jongeren te interesseren voor een carrière in de bouw

* Geef voorlichting over de bouwsector op scholen en tijdens beroepenvoorlichtingsdagen. * Nodig scholieren uit om een dagje mee te lopen met een bouwbedrijf. * Laat jongeren zien dat er in de bouw veel verschillende banen zijn, ook banen die goed betaald zijn en waarbij je veel verantwoordelijkheid hebt. * Leg uit dat de bouwsector veel veranderd is en dat er tegenwoordig veel meer aandacht is voor veiligheid en gezondheid. * Werk samen met het onderwijs om meer praktijklessen in het lesprogramma op te nemen.


Komentar